Sevgi, öfke gibi doğal bir duygu olan kıskançlık, çocukluk döneminde kardeşler arasında yoğun olarak karşımıza çıkmaktadır.
Read More »Bebek & Çocuk
Tuvalet Eğitimi
Çocuğunuz tuvalet eğitimini vakti gelince mutlaka öğrenmelidir. Yanlış tuvalet eğitimi verilen çocuk, ilerki dönemlerde psikolojik sorunlarla karşılaşabilir.
Read More »Bebeklerde viral enfeksiyon nedir?
Bebeklerde viral enfeksiyon nedir?, Bebeklerde virüslerin neden olduğu hastalıklar?, Bebeklerde viral enfeksiyon kaç gün sürer?, enfeksiyona ne iyi gelir?
Read More »Çocuk ve Yalan : Çocuğum Yalan Söylüyor
Yalan söylemek, bir hatayı gizlemek amacıyla gerçeğe uygun olmayan bir girişimde bulunmaktır. Çocuklarda Yalan Söyleme Alışkanlığı Nasıl Önlenir ?
Read More »Bebek Banyosu Nasıl Yaptırılır?
Bebek ne sıklıkla yıkanmalıdır?, Bebek banyosu için en uygun zaman ne zamandır?, Bebek banyosunda dikkat edilmesi gereken noktalar nelerdir?, Bebek banyosu için hangi malzemeler gerekir?
Read More »Bebeklerde Rota Virüsü Aşısı
Rota virüsü nedir, nasıl bulaşır?, nasıl belirti verir?, aşısı nasıldır ve ne zaman yapılır?, aşısının yan etkisi var mıdır?, fiyatı ne kadardır?
Read More »çocuklarda korku, nedenleri? ailelere öneriler?
"Oraya gidersen öcüler yer" ,"Gideyim de başkasının annesi olayım", "Bak, şimdi susmazsan hemşire abla iğne yapacak”, "Seni polis amca hapse atar"...
Read More »Ergenlik Döneminde Yeme Bozuklukları: Anoreksiya Nervoza ve Bulimia Nervoza
Yeme bozuklukları sağlıklı yeme davranışının ciddi olarak bozulduğu biyolojik, emosyonel, kültürel etkenlerin etkileşimi sonucu ortaya çıkan en yaygın mental hastalıklarından biridir ve yaşamı tehdit etmektedir. Günümüzde estetik,güzellik anlayışının değişmesi ergenlik döneminde yeme bozukluklarıyla sıklıkla karşılaşmamıza neden olmuş, önemli ölçüde morbidite ve mortalite nedeni olarak karşımıza çıkmıştır. Yeme Bozuklukları Hangi Yaşlarda …
Read More »Boğmaca Nedir?, Nasıl Bulaşır?, Bulguları Nelerdir?
Boğmaca bordetella pertussis adlı bir bakterini sebep olduğu ve belirli zaman diliminde süren bir hastalıktır. Boğmaca Nasıl Bulaşır? Boğmaca öksürükten, hapşırıktan ya da elle bulaşabilir. Öksüren ya da hapşıran kişiden sonra nefes yoluyla bu bakteriyi ciğerlerimize alabiliriz ya da bakterinin konduğu yerlere elimizi sürüp ağzımıza burnumuza dokunarak kendimize bulaştırabiliriz. Bakteri …
Read More »Bebeklerde Bağışıklama ve Önemi
Mikroorganizmaların etkilerine karşı vücudun direncini artırma bağışıklama olarak tanımlanabilir. Bağışıklık doğal olarak gelişebilir fakat doğal olarak gelişmediği durumlarda aşı ile yapay olarak sağlanabilir. Bağışıklama, vücutları dış etkilere karşı oldukça dirençsiz kalabilen bebekler için büyük önem taşır. Bebeklerde bağışıklama bebeklerin doğumundan itibaren dikkat edilmesi gereken konulardan biridir. Bebeklerde Bağışıklama Nasıl Gerçekleşir …
Read More »çocuklarda uyku sorunları
William Shakespear uykunun terapötik etkisini “uyku doğanın yumuşak hemşiresidir” şeklinde ifade etmiştir.Uyku tüm bireyler için sağlığın sürdürülmesi ve geliştirilmesi için gereklidir. Çocuklar için derin uyku büyüme hormonu (growth hormon) sekresyonu için gereklidir. Ayrıca çocuklarda uyku sorunları immün sistemi olumsuz yönde etkileyebilmektedir. Bu yüzden uyku, çocuğun biyolojik ve psikolojik gelişiminde oldukça …
Read More »Bebeklerin Aylara Göre Normal Boy Ve Kiloları
bebeklerin aylara göre normal boy ve kiloları AĞIRLIK: Yenidoğan bebek normal şartlarda 3-4 gün içinde doğum kilosunun %6-10’unu verir. Doğumun 10. Gününde tekrar eski ağırlıklarına ulaşırlar. Gelişme ve büyüme 28 gün-12 ay süt çocukluğu döneminde çok hızlıdır. Ağırlık artışları: İlk 6 ay boyuca haftada 150-250 gram tartı alır. İkinci 6 …
Read More »Bebeklerde idrar yolu enfeksiyonu nedir, belirtileri? nasıl önlenir?
Bebeklerde idrar yolu enfeksiyonu nedir? İdrar yolu enfeksiyonunu tanımlamadan önce idrar yolu yani üriner sistemi bilmek gerekir. Üriner sistem vücudumuzdan zararlı maddeleri uzaklaştıran ve vücudun su dengesinin oluşmasında ana görevi üstlenen sistemdir. Üriner sistemi oluşturan yapılar; böbrekler, üreterler (böbreklerle mesane arasındaki yol), mesane (idrar kesesi ) ve üretradır (idrarı vücuttan …
Read More »Bebekte Pamukçuk
Yeni doğan bebeklerde çok sık görülen pamukçuk daha çok ağız çevresinde ve içerisinde ortaya çıkar. Bebeğin bağışıklık sistemi güçlü ise sadece ağız içinde görülür. Güçlü değilse başka bölgelere yayılarak kana karıştığı da gözlenmiştir. Pamukçuk prematüre bebeklerde de sıklıkla görülür. Bebekte pamukçuk oluşması bebeğin emerken zorlanmasına canının yanmasına neden olur. Bebeğinizi …
Read More »Suçiçeği Hastalığı, Belirtileri, Nasıl Bulasır ?
Su çiçeği “varicella-zoster” virüsünün yol açtığı bir hastalıktır. Daha çok çocuklarda suçiçeği hastalığı ortaya çıktığı için çocukluk çağı hastalığı olarak da bilinir. Belirtileri hafif seyreder fakat çocuklarda sık görülür. Bebek bakımı sırasında annelerin bebeğin vücudunda ki döküntüleri fark etmesi ve yüksek ateş tanı için önemlidir. Suçiçeğinin belirtileri nelerdir? Ateş Karın …
Read More »Çocuk Yetiştirmeyle ilgili Doğru Bilinen 8 Yanlış
Günümüzdeki bilgi kirliliği, kulaktan kulağa aktarılan çoğu bilgi, çevrenin yanlış yönlendirmeleri çocuk yetiştiren annelerin doğru bilgiye ulaşmasında engel teşkil ederler. çocuk yetiştirmeyle ilgili doğru bilinen 8 yanlış 1.Bebek fazla kucağa alınmaz, alınırsa kucağa alışır. Bebeği kucağa almak anne ve bebek arasında kurulacak sevgi ve güven bağı için …
Read More »Emzik Kullanımı
Emzik Kullanımı doğru mu? Öncelikle belirtmek gerekirse emzik kullanımı emmeyi azaltabileceği ve diş sorunları gibi çeşitli sorunlara neden olabileceği için önerilmemektedir. Bebek bakımında anneler bazen bebeği uyutmak için emzik kullanabilirler. Ancak önerilen kullanılmamasıdır. Emzik nasıl seçilir? Araştırmalara göre ideal emzik; ince ve uzun, yassı, eğilip bükülebilir cinsten olmalıdır. Emziğin alt …
Read More »Bebeklerde K Vitamini Gerekli mi?
Bebeklerde K vitamini kanın pıhtılaşması için gereklidir. Bebek doğduktan hemen sonra doğumhanede ebe-hemşireler tarafından bebeğe enjeksiyon olarak yapılan K vitamini, yenidoğan bebek bakımında önemlidir. Aynı zamanda ağızdan damla şeklinde de bebeğe verilebilir. Yenidoğan bebekte K vitamini eksikliği görülme olasılığı vardır. Bu eksiklik bebekte kanamalara yol açabilir. Yenidoğanda kanamalara bağlı ölüm …
Read More »Ses Kısıklığı çocuklarda neden olur?
Ses kısıklığı problemi, sesin kötü kullanımı sonucunda gelişebileceği gibi, ses tellerinde lezyon, nodül, polip ve kist gibi oluşumlara sebebiyet verebilir. Ses kısıklığı çocuk gelişiminde anne babaların karşılaşabilecekleri bir problemdir. Ses kısıklığı nedir? Seste anormal değişikliklerin olması durumudur. Anormal değişimler ses tellerinde oluşan bozukluklar nedeniyle olur. Sesteki bozulmalar akut ve kronik …
Read More »10 11 ve 12 Aylık Bebek Gelişimi
10 11 ve 12 aylık bebek gelişimi Elinden tutulduğunda ayakta durabilir ve yürüyebilir. Objeleri eliyle kavrar. Eşyaları kaldırabilir. İşaret ve başparmağı ile nesneleri tutabilir. Bardaktan su içerler. Nesneleri bir yerlere düşürmeden koyabilirler. Korku deneyimlerinin çağrışımları olduğu zaman bakarlar. Kelimeleri anlamaya başlar. Bye bye denildiğinde anlar, bakar ve el sallar. 11 …
Read More »7 8 ve 9 Aylık Bebeğin Gelişimi
7 8 ve 9 Aylık Bebeğin Gelişimi 7 Aylık bebek gelişimi Destek olmadan oturma eylemini gerçekleştirebilir. Yerde sürünerek ilerleyebilir. Destekle adım atma görülür. Kendi kendine bir şeyler yiyebilir. Fazla yemeyi reddeder. İki elle nesneleri tutmaya başlar. Oyuncakların değişik ve farklı yönlerini keşfetmek ister. Saklanan şeyleri bulmaya çalışır. Ailesinin yüzüne bakarak …
Read More »4 5 ve 6 Aylık Bebek Gelişimi
4 5 ve 6 Aylık Bebek Gelişimi 4 aylık bebek gelişimi Bu ayda destekle oturan bebek, oturunca başını dik tutabilir ve önden arkaya sallanabilir, dirseklerinden destek alabilir. Kıyafetleri kavrar, cisimlere uzanır, nesneleri bir elden diğerine geçirir. Memeye ya da biberona yönelme görülür. Cisimleri ağzına götürür. Yeni gördüğü yüzlere daha dikkatli …
Read More »Bebeğin gelişimi ilk üç ay (1-3 ay)
1 Aylık bebeğin gelişimi Bebeğin gelişimi ilk üç ay (1-3 ay) değişiklik gösterir. Bir aylık bebeğin ya da diğer adıyla yenidoğan bebeğin hareket yeteneği fazla gelişmiş değildir. 1. ayın sonuna doğru çenesini kaldırabilir. Yatay pozisyona geldiğinde başını çevirerek hareket ettirebilir. Ellerini yüzüne yakın olduğunda yumruk şeklinde tutabilir. Emme eylemini gerçekleştirebilir. …
Read More »Çocuğunuzun Zekasını Geliştirecek 10 Yöntem
İnsan beyni on yaşa kadar verilen her bilgiyi depolama ve anlama özelliğine sahiptir. Bu nedenle bu yaş dönemine kadar potansiyel olan bu durumu açığa çıkartmak ve yükseltmek önem arz eder. Çocukların davranışlarını yorumlayabilmek için beynin nasıl işlediğini bilmek gerekir. Çocukların saygısız, vurdumduymaz, tembel gibi nitelendirilen tepkileri çocuğa özgü olmamakla beraber …
Read More »Bebeklerde Balgam Çıkarma
Balgam, vücutta birikmiş olan zararlı maddelerin dışarı atılmasını sağlayan bir çeşit salgıdır. Bebeklerde Balgam Çıkarma Balgam rengi neyi gösterir? Genellikle enfeksiyon nedeniyle boğazın ya da solunum yollarının tahriş olmasından kaynaklanır. Kış aylarında sıklıkla enfeksiyonlardan ve hava kirliliği gibi nedenlerden dolayı bebeklerde sık görülür. Gri balgam, sigara vb. hava kirliliğine neden olan …
Read More »Bebek Giysileri Nasıl Yıkanmalıdır?
Bebekler için giysi seçimi kadar giysilerinin nasıl yıkanması gerektiği de önemlidir. Yıkama için ilk olarak giysilerin üzerindeki yıkama talimatı yol gösterici olacaktır. Giysilerin yıkama talimatına uygun yıkanması önemlidir. Bebek Giysileri Nasıl Yıkanmalıdır? Bebek giysileri yıkanırken dikkat edilmesi gerekenler nelerdir? Giysiler, üretim aşamasında birtakım kimyasallara maruz kalırlar. Bu nedenle yeni alınan giysilerin …
Read More »10 Soruda Yenidoğan Bebek Bakımı
1.Yenidoğan bebek nasıl giyindirilmeli, bulunduğu ortamın sıcaklığı nasıl olmalıdır? Öncelikle kıyafetleri teri emen pamuklu kumaşlardan olmalıdır. Kıyafetlerinin üzerinde metal gibi sert parçalar bulunmamalıdır. Bebekler yetişkinlere nazaran daha çok üşüdüklerinden bir kat fazla giyindirilmelidir. Bebeğin giysileri onun hareketini kısıtlayacak cinsten olmamalıdır. Bebeğin kundaklanması, onun nefes almasını ve kaça kemiğinin gelişmesini engelleyeceğinden …
Read More »